,, UNIKALNA,, BEATA JARMOŁOWSKA

BLOG BEATY JARMOŁOWSKIEJ
MODA,TKANINA, WNETRZA

niedziela, 26 grudnia 2010

ŚWIĘTA OD KUCHNI

Kinga / Rzecz Gustu / podała przepis na przepysznego łososia w sosie koperkowym , który to pozwoliła mi zacytować tutaj . Łosoś smakuje wybornie i tak wygląda . Dzieki Kinia - wypróbowałam i mogę polecić każdemu.Wiem , wiem ... powinnam polać tężejącą galaretą ale  należało się udać w podróż jako ze święta  w tym roku zabierałam ze sobą - i nie było czasu czekać.Poniżej przepis KINGI

Składniki na 10 porcji:
2,8 kg sprawionego łososia (filet)
sól
ziarnisty pieprz
4 listki laurowe
1 cebula
4 łyżki octu winnego
słoiczek majonezu
3 łyżki koperku
2 dag żelatyny
1 ogórek wężowy

Przygotowanie:

Do garnka wlać zimną wodę, dodać 2 łyżki soli, 12 ziaren pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli i ocet. Łososia włożyć do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszyć ogień, podgrzewać minutę. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić aż ryba będzie tylko trochę ciepła. Rybę osączyć i schłodzić.
Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Łososia ułożyć na półmisku, posmarować majonezem wymieszanym z koperkiem. Żelatynę rozprowadzić w wywarze z gotowania ryby i schłodzić. Na łososiu ułożyć półplasterki ogórka w formie rybiej łuski. Polać zastygającą żelatyną. Gdy zastygnie polać ponownie.


Tyle mój wyszedł lekko tropikalny ze względu na dekoracjęi szuwary dookoła...

2 komentarze:

  1. Cieszę się, że łosoś przypadł do gustu. Ja zaś chyba skorzystam ze schabowych kieszonek przygotowując sylwestrowe menu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Proste i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń