Kinga / Rzecz Gustu / podała przepis na przepysznego łososia w sosie koperkowym , który to pozwoliła mi zacytować tutaj . Łosoś smakuje wybornie i tak wygląda . Dzieki Kinia - wypróbowałam i mogę polecić każdemu.Wiem , wiem ... powinnam polać tężejącą galaretą ale należało się udać w podróż jako ze święta w tym roku zabierałam ze sobą - i nie było czasu czekać.Poniżej przepis KINGI
Składniki na 10 porcji:
2,8 kg sprawionego łososia (filet)
sól
ziarnisty pieprz
4 listki laurowe
1 cebula
4 łyżki octu winnego
słoiczek majonezu
3 łyżki koperku
2 dag żelatyny
1 ogórek wężowy
Przygotowanie:
Do garnka wlać zimną wodę, dodać 2 łyżki soli, 12 ziaren pieprzu, listki laurowe, talarki cebuli i ocet. Łososia włożyć do garnka. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszyć ogień, podgrzewać minutę. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić aż ryba będzie tylko trochę ciepła. Rybę osączyć i schłodzić.
Majonez wymieszać z posiekanym koperkiem. Łososia ułożyć na półmisku, posmarować majonezem wymieszanym z koperkiem. Żelatynę rozprowadzić w wywarze z gotowania ryby i schłodzić. Na łososiu ułożyć półplasterki ogórka w formie rybiej łuski. Polać zastygającą żelatyną. Gdy zastygnie polać ponownie.
Tyle mój wyszedł lekko tropikalny ze względu na dekoracjęi szuwary dookoła...
Cieszę się, że łosoś przypadł do gustu. Ja zaś chyba skorzystam ze schabowych kieszonek przygotowując sylwestrowe menu :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń